1. Hem
  2. Moderna Försäkringar
  3. Tips och råd
  4. Barn
  5. Därför är det viktigt med reflexer

Visste du att de flesta trafikolyckor, där en människa blir påkörd, inträffar i mörker? Det kan förklaras med (att det ofta är mörkt i Sverige) att en bil ser dig på 125 meters håll med reflex, men bara på 25 meters håll utan reflex. Betydligt kortare bromssträcka utan reflex med andra ord.

Visste du att?

Små barn är de människor som är bäst på att använda reflexer, eftersom deras ytterkläder tillverkas med reflexer påsydda i plagget. Så fort barnen blir tonåringar försvinner reflexerna från kläderna ungefär i samma veva som de små personerna börjar tycka att det är töntigt med reflexer. Ingen toppenkombination för alla föräldrar som vill hålla barnen säkra i trafiken. Ett tips är att skaffa en reflex som ditt barn (tonåring) faktiskt kan tänka sig att ha.

Hur ska jag bäst använda reflexen?

Viktigt är att ha reflexer som syns från alla håll. Ett bra exempel är de platta, långa reflexerna som man kan ”smälla” mot ben eller arm så de fastnar som ett armband runt. Reflexväst är jättebra också, men kanske lite otymplig att korva över kostymen eller pälsjackan. Bra reflexer är de reflexer som används, så köp hellre flera små som du kan ha i väskan eller fickan och knäppa på dig när det blir mörkt. Om du nu inte vill ha dem på hela tiden.

Är det lag på att ha reflexer?

Både jag och nej. Det är lag på att alla fordon ska ha reflex: cykel, moppe, rullstol, sparkcykel, traktor, häst och släp måste ha reflex. Däremot är det inte lag på att vi människor ska ha reflexer på oss, där är vi utelämnade åt vårt sunda förnuft. 😊

AuthorPlaceHolder
Kajsa Ihre Copywriter