Är du förälder 2020 så är sannolikt en av dina största frustrationer skärmen. Datorn, paddan, mobilen- allt med uppkoppling. Skärmen, med allt vad den erbjuder, är kanske att betrakta som vår tids föräldraskaps svar på 60-talets Rock n´Roll-boom.

Barnen är i trans och föräldrarna fattar ingenting. Nästan i alla fall. Och det är väl okej om du som förälder inte fullt ut förstår hur man kan bygga egna spel som andra kan spela i Roblox, eller hur det kan vara så roligt att spendera timmar med att titta på hur andra barn spelar samma spel via sin YouTube-kanal.

Det är liksom bara sådan man får ta när man lämnar plats för nästa generation. Det som vi däremot inte kan ta, och som kanske inte går att jämföra med någon tidigare tids tonårsfanatism, är utsattheten på nätet. Det vill säga, lika tillgänglig som informationen är för våra barn, lika tillgängliga (nästan) är våra barn för nätet. Och mer specifikt de personer som finns där ute.

Självklar del av vardagen

Nätet en självklar del av våra barns vardag. Det är en plats där de spelar, lär sig saker och träffar massor av nya kompisar och som förälder är det inte alltid lätt att navigera. Hur ska vi veta att den nya kompisen barnet träffat i ett spel verkligen är den hen säger sig vara? Och hur ska vi skydda barnen? Tjat är ju ett beprövat knep som sällan ger önskat resultat. Så hur gör man som förälder för att skydda sitt barn på nätet?

Så här kan du tänka – information hämtad på Rädda Barnen

  • Gör samtalet om nätet till en naturlig del av er dagliga kommunikation. Fråga hur det var i skolan idag. Och hur det var på nätet.
  • Förklara för barnet att personer som vill barn illa ofta säger sig vara någon annan. Falskt namn och profilbild. 
  • Prata med barnet om att inte lägga upp eller skicka bilder på sig själv om det inte känns okej.
  • Lär barnet att aldrig lämna ut fullständiga uppgifter som namn, adress eller telefonnummer i chattar eller på sociala medier.

Om du som förälder vill läsa mer tips och råd kring hur ditt barn ska vara säkert på nätet, kan du hälsa på hos Rädda Barnen

AuthorPlaceHolder
Kajsa Ihre