1. Hem
  2. Moderna Försäkringar
  3. Tips och råd
  4. Försäkring från A till Ö
  5. Vad ska jag tänka på när jag tecknar försäkring?

Okej så det är väl ingen som hoppar upp och ner vid tanken på att det är dags att teckna ny försäkring? Men, likväl något som ofta är nödvändigt och ska man göra det är det väl lika bra att göra det så bra som möjligt. Därför kommer här lite tips på bra saker att tänka på för att hamna så rätt som möjligt (gärna så fort som möjligt.)

Fundera på vad du egentligen har för behov

Alltså, läs igenom vad som ingår i försäkringen noggrant och var noga med att ta med de saker som är viktiga för dig och kanske avstå från de saker som inte är relevanta. T ex om du bor i innerstan behöver du kanske inte skydd mot viltolyckor, eller om du inte ska resa på flera år framåt kan ett utökat reseskydd kännas som överkurs?

Vad ingår och vad ingår inte?

Självklart ska en försäkring täcka dina behov om olyckan är framme, men det är inte samma sak som att signa upp på saker som är onödiga för dig. Kort sagt: ta en noggrann titt både på vad försäkringen täcker, men också på vad den inte täcker. Ibland kan det bästa vara att komplettera en försäkring med ett tillägg för att få det skydd just du behöver.

Fundera på hur du vill dela upp din betalning

Ofta kan du välja hur du vill betala din försäkring. Vissa väljer årsvis, eller halvårsvis, andra månadsvis. Jämför skillnaden i pris om du väljer att betala årsvis istället för att dela upp din betalning, många bolag gör ett litet påslag på priset om du väljer att delbetala. 

Om det känns mastigt att betala hela premien på en gång är ett tips att lägga undan en liten summa varje månad för årsavgiften.

Självrisk

Ta en titt på självrisken. Om du erbjuds en låg premiekostnad får du ofta en högre självrisk, ta därför alltid med självrisken i beräkningen när du jämför försäkringar.

Byta försäkring

Om du upplever att du betalar för mycket i försäkringspremie kan du alltid jämföra med andra bolag. Tänk bara på att hinna teckna den nya försäkringen innan din gamla löpt ut, det är viktigt för att du inte ska stå utan försäkring om olyckan är framme.

Obs!

När det gäller personförsäkringar kan det vara en bra idé att ha kvar sin ursprungliga försäkring om något har hänt dig (eller ditt barn om det är en barnförsäkring), eftersom det som redan hänt inte kan täckas av en ny försäkring.

Ha koll på ditt maxbelopp

När du tittar på olika försäkringar är maxbeloppet en parameter att ta med i beräkningen. Maxbeloppet avser den summa som maximalt betalas ut vid skada eller sjukdom och de kan variera mellan olika försäkringsbolag.

Värdeminskning-vadå?

Värdeminskning är den mellanskillnad som beräknas mellan vad du betalade för ditt badrumsgolv när du köpte det och vad det är värt idag, kanske fem år senare. Hur man förhåller sig till värdeminskning varierar också lite mellan bolagen, så ta reda på hur ditt bolag värderar dina ägodelar med avdrag för värdeminskning.

Vill du läsa mer om hur du ska tänka kring försäkring hittar du det här

AuthorPlaceHolder
Kajsa Ihre Copywriter