Det vanligaste är att både förstföderskor och omföderskor utan komplikationer går hem efter 24–48 timmar. För omföderskor är det nästan lika vanligt att gå hem efter 12–24 timmar om inga komplikationer föreligger. Så om man ska vara krass så börjar ditt eventuella behov av eftervård redan efter 1-2 dygn.

I Sverige har vi ett eftervårdsprogram som ungefär innebär att du som födande kvinna erbjuds en kontroll hos MVC (mödravårdscentralen) 8-12 veckor efter att du fött barn. Om du har haft en komplicerad förlossning ska du även erbjudas uppföljning av läkare och i vissa fall sjukgymnast.

Måste jag gå på efterkontroll?

Japp. Inte för att du blir tvingad, utan för att det är din bästa chans till att ställa frågor kring din kropps läkningsprocess, prata igenom vad som hände under förlossningen och viktigast av allt, om du behöver den: få hjälp! En barnmorska kan remittera dig vidare till sjukgymnast, gynekolog eller kanske psykolog. Kom ihåg att boka tiden själv, ungefär 2-3 månader efter din förlossning.

Vad gör man där?

Du och din barnmorska kommer gå igenom:

  • förlossningen
  • amning
  • sexliv (pågående eller framtida)
  • tankar kring preventivmedel
  • du ska också erbjudas kontroll av bäckenbottenmuskulaturen- testa knipet helt enkelt. Och oroa dig inte, det finns inga vinnare i den ”tävlingen”. 

Men allt det är bra att kolla, så tacka ja till undersökningen av bäckenet, även om det sista du vill just då sannolikt är att få ett par fingrar upp i muttan. Men, bra för framtiden och läkningsprocessen.

I de fall där förlossningen inte varit komplicerad men du ändå upplever besvär några månader efteråt finns det inga tydliga rutiner för hur du får hjälp. I många fall räcker det gott med din efterkontroll hos MVC, men ibland behöver du uppföljning. Hur gör du då? Om du vill läsa mer om eftervård och vad du kan förvänta dig under ditt eftervårdsbesök besök mammastygn.se.

Läs mer om sjukvårdsförsäkring för eftervård.

Eva Jarnhäll Legimiterade sjuksköterska