1. Hem
  2. Moderna Försäkringar
  3. Tips och råd
  4. Hem
  5. Hemförsäkring - lösöre hur funkar det

Lösöre i hemförsäkring – vad är det?

Enkelt förklarat är det allt som inte ”sitter fast” i din bostad, det vill säga saker du normalt skulle ta med dig vid en flytt. Exempel på lösöre kan vara kläder, möbler, husgeråd, konst, elektronik och allmänna personliga tillhörigheter.
 

Hur vet jag vilket belopp jag ska välja för att försäkra mitt lösöre?

När du tecknar din hemförsäkring brukar försäkringsbolaget erbjuda olika nivåer av lösöreförsäkring. Vi på Moderna Försäkringar har gjort det enkelt för dig och rekommenderar 1 miljon kronor för lösöre i våra hem- och villaförsäkringar. Om du inte valt något annat får du alltid 1 miljon kronor när du tecknar försäkring hos oss.
 
1 miljon kronor kan låta mycket, men om du räknar ihop alla dina ägodelar så märker du att du snabbt kommer upp i höga belopp. Det är lätt att underskatta hur många älskade maskiner du har i köket, hur många plagg du har i garderoben, att du köpt en ny cykel eller symaskin. Trots trenden om en minimalistisk livsstil blir det ofta rätt många prylar hemma. Och om du bor stort kan du behöva höja beloppet ytterligare. Ring oss gärna så hjälper vi dig.
 

Se över en gång per år

Vårt bästa tips är att se över ditt lösöre varje år när du startar en ny försäkringsperiod, kanske har du köpt på dig fler saker, flyttat till större eller blivit sambo och behöver öka upp nivån för lösöre?
 

Vad händer om jag har för låg summa för mitt lösöre?

Om du har ett för lågt försäkringsbelopp för ditt lösöre kan du bli underförsäkrad, vilket kan göra att rätten till ersättning minskar.
 

Underförsäkrad – vad är det? 

Kort och gott; om du har ett hem vars lösöre är värt 600 000 kr men du har en lösöreförsäkring för 300 000 kr så påverkar det dina utbetalningar vid eventuell skada. T ex. om din tv går sönder och du är underförsäkrad, kan du få ut mindre i skadeersättning för din tv än du hade fått om du försäkrat hela ditt lösöre.

Finns det något ”löst” som inte klassas som lösöre?

Inga regler utan undantag – visst?
Saker som inte klassas som lösöre (och som du i ärlighetens namn kanske inte skulle ta med dig vid en flytt) är till exempel: kyl, frys, ugn och värmepanna.
 

Tips!

  • Det är alltid bra att fotografera dina saker, och spara kvitton eller andra inköpsbevis!
  • När du värderar dina saker är det alltid aktuellt marknadsvärde du ska försöka uppskatta.
  • Du kan alltid läsa mer om dina försäkringar på Mina Sidor. Där hittar du information om vilket försäkringsbelopp du har idag. Du loggar in enkelt med BankId.

Som alltid när du tecknar försäkring är det viktigt att läsa igenom villkoren för att veta vad som verkligen gäller. Ibland kan försäkringstexter kännas tunga med många juridiska termer, och har du frågor är det alltid bra att ta kontakt med vår kundservice för att få råd kring hur just du ska tänka. Du når oss på tel 010-219 10 80.

03 nov 2020