Som vi har väntat på att få duka upp och äta våra måltider utomhus. En morgonkaffe i solen, en lång lunch med vänner i skuggan eller en grillkväll med familjen. Dessvärre är vi inte ensamma om att tycka detta är livet på en pinne. Våra randiga vänner har väntat lite ivrigt de, på att få ta del av marmeladklickar, kall hallonsaft och kanske någon god marinad på grillspettet. Ibland känns kampen ojämn i att mota undan de ivriga små gästerna, och inte sällan resulterar det i ett litet stick. Ont gör det, men farligt är det sällan.

Vad gillar getingarna egentligen?

De gillar väl det mesta, men dras speciellt till det som är sött. Dessutom tycker de om starka färger och blommiga mönster, så kombinationen storblommig klänning och ett glas saft en varm sommardag är en riktig höjdare för att attrahera getingar.

Vad är skillnaden på stick från geting, humla eller bi?

Getingens gadd är kopplad till en giftblåsa, och den kan sticka flera gånger med samma gadd. Ett bi har också en gadd som sitter ihop med en giftblåsa, med den har också små hullingar på sin gadd som liksom fastnar i huden. Ett bi kan bara sticka en gång, och dör när det skiljs åt från gadden. Ett bistick innehåller ungefär tio gånger mer gift än sticket från en geting och ger i regel större besvär.
Humlor har också en gadd, och kan sticka flera gånger i självförsvar. Allergi mot humlestick är ovanlig, men har börjat öka de senaste åren.

Vad händer om jag blir stungen?

I de allra flesta fall är det helt ofarligt att bli stungen, det är endast ett fåtal människor som får svårare allergiska reaktioner av stick från geting eller bi.

Ett stick brukar ge en intensiv smärta med pulserande känsla kring området där du blivit stungen. Det kan också bli en rodnad och mindre svullnad. Därefter brukar det svida och kanske klia lite, ungefär som ett myggbett.

Behöver jag göra något åt sticket?

Första dygnet efter sticket kan svullnaden smärtan öka kring stickstället. Sticket är allra oftast ofarligt, och om du inte mår dåligt för övrigt kan du vänta och se om det går över.

  • Börja med att ta bort gadden om den sitter kvar, den kan annars fortsätta att pumpa in gift i huden och förvärra smärtan. Skrapa bort den med en nagel, en matkniv eller ett plastkort.
  • Kyl sticket med en isbit i en servett eller handduk eller spola med kallt vatten en stund.
  • Lägg en tablett med acetylsalicylsyra eller ibuprofen på sticket (Treo eller Ipren). Det gör du genom att fukta huden och gnugga in tabletten mot stickstället. Ju tidigare, desto bättre.
  • För att minska klåda kan du ta på alsolsprit, alsolgel, kylbalsam eller xylocainsalva.
  • För att minska svullnad funkar hydrokortisonkräm bra.
  • Undvik infektion genom att sätta ett plåster på sticket, det hindrar dig också från att klia på sticket.

Sök genast vård om du:

  • Blivit stungen i munnen.
  • Om du är allergisk mot bi- eller getingstick.
  • Om du får en kraftig allergisk reaktion med symptom som illamående, kallsvett, yrsel och blekhet.
  • Även svullnad i ansiktet, på läpparna eller i svalget, samt nässelutslag, hosta, hjärtklappning och andningssvårigheter är tecken på kraftig allergi.
  • Om du fått flera stick samtidigt med kraftig svullnad och klåda.
  • Om svullnad, klåda eller smärta inte försvunnit av sig självt på ett par dagar.

Källa 1177

OBS! Om du har försäkring hos oss och fått en allergisk reaktion, fått vård och behandling eller varit inlagd på sjukhus för observation? Glöm inte att anmäla det till oss. Här guidar vi dig hur du gör en anmälan 

AuthorPlaceHolder
Kajsa Ihre Copywriter