För det första: om du skulle föda tidigare än beräknat så är svenska neonatalvården en av de bästa i världen. Med det sagt så är det så klart känslomässigt omvälvande att föda för tidigt och många känner oro och stress över hur det ska bli.

När räknas en födsel som för tidig?

En fullgången graviditet räknas till 38 veckor och av alla barn som föds i Sverige varje år är det ungefär 7000 av dem som kommer innan vecka 37. I Sverige har vi hög överlevandestatistik på prematurt födda barn och få komplikationer som ger bestående besvär.

Kan man försäkra sitt för tidigt födda barn?

Ja. Hos oss på Moderna Försäkringar kan du faktiskt det och här är några saker att tänka på redsan under graviditeten för att din bebis ska få rätt försäkringsskydd.  

  1. Teckna en ordentlig gravidförsäkring
    Det blir vanligare och vanligare att teckna gravidförsäkring, var noga med att läsa igenom vad som ingår så du får det skydd du behöver. De flesta gravidförsäkringar övergår i en barnförsäkring men många bolag ställer krav på hälsodeklaration innan du får teckna en försäkring. Vid en tidig födsel kan det bli problematiskt då försäkringsbolagen kommer vilja vänta en tid innan de kan bevilja en barnförsäkring, helt enkelt för att bedöma eventuella komplikationer av en prematur förlossning.
  2. Barnförsäkring utan hälsodeklaration
    På Moderna Försäkringar erbjuder vi barnförsäkring utan krav på hälsodeklaration för dig som tecknat vår Gravid Large. Det är bra då du försäkrar ditt barn redan från start även om det föds för tidigt. 
  3. Betala din gravidförsäkring tidigt
    Teckna och betala din gravidförsäkring så tidigt som möjligt under graviditeten. När försäkringen är betald täcks sådant som kan dyka upp på KUB-test eller vid rutinultraljudet (RUL).

Kom ihåg att aktivera din barnförsäkring när barnet är fött
Det är viktigt att veta att gravidförsäkringen inte automatiskt övergår till en barnförsäkring. Du har 14 dagar på dig efter att barnet är fött att tacka ja till barnförsäkringen och då behöver barnet inte heller genomgå en hälsoprövning.

Viktigt! Skulle bebisen ha bråttom att komma ut och födas före vecka 37 (vilket är veckan som erbjudandet når er) så måste du alltså komma ihåg att ni har 14 dagar på er att tacka ja.

För mer information och stöd kring tidiga förlossningar kan du läsa mer hos
Svenska Prematurförbundet, som arbetar för att stärka de för tidigt födda barnens röst i samhället genom information, opinionsbildning och föräldrastöd.

AuthorPlaceHolder
Kajsa Ihre Copywriter